2010. december 6., hétfő

Beszélgetés az alkotókkal 1.

Dóka Péter
2010. december 1.
Sor került az első megbeszélésekre a filmnovellák fejlesztéséről
1.
Dóka Péter: A kékhajú lány
Így kezdődik

"A születésnap
Tizenkét gyertya ég a tortán. A vendégek jókedvűek, csak az ünnepelt, Olivér néz komoran maga elé. Mióta vissza tud emlékezni, mindig volt valami galiba a születésnapján. Biztosan most is történni fog valami. De vajon micsoda? És mikor?
… Ahogy minden évben, most is remek ajándékokat kap.
A húgától egy szerelmes témájú vízhatlan könyvet, amit kádban is lehet olvasni. Nagyon örül neki, bár elolvasni nem fogja, mert a romantikus könyvektől kiütés nő a hasán.
A nagyapja Rambo 5 márkájú túlélőkést ajándékoz neki, ami dzsungelharcban kiváló fegyver. Szuper ajándék, még akkor is, ha az idén Olivér valószínűleg nem utazik el a dzsungelbe harcolni.
Olivér anyukája három inget vásárolt: egy kéket, egy zöldet és egy pirosat. Klassz ajándék, bár Olivérnek a kék nem tetszik, a piros és a zöld pedig kicsi rá.
Az apukájától mini sakk-készletet kap, és ugyanezt kapja a nagyitól is, mert mindketten azt hiszik, hogy Olivér imád sakkozni. Ez tavaly még igaz volt, de idén focilabdát szeretett volna.
Az egyetlen rossz ajándékot Pityu bácsi adja, de Olivér még ennek is örül, mert azt hitte, hogy tőle nem kap semmit.
– A szívemből adom – mondja Pityu bácsi, de nem a szívéből veszi elő, hanem a zsebéből. Az ajándéka egy zöld színű spirálos füzet és egy zöld színű toll, amelyet bele lehet tolni a füzet spirálos részébe.
A délután remekül telik. Olivér a túlélőkéssel feldarabolja a nővére vízhatlan könyvét, és megnézi, hogy darabokban is vízálló-e. Sajnos nem. Aztán felpróbálja a piros meg a zöld inget, szét is hasadnak rajta rögtön. Utána célba dob a sakkfigurákkal a szomszéd macskájára, akit nem nagyon szeret, mert ő ette meg Lucit, a kis fehér egeret még tavaly..."


Szabó Iván, Benedek Ágota

2.
Benedek Ágota - Szabó Iván: Előző élet
Így kezdődik:
"Másfél tucat unott középiskolás várakozik a budapesti gimnázium tantermének ódon falai közt. A terembe belép új osztályfőnökük: RÁCZ PÉTER, a fiatal, jóképű fizika tanár. A diákok vegyes érzelmekkel fogadják. A zavart, zárkózott Rácz szavaiból megértjük, hogy régi osztályfőnökük határozatlan időre kényszerszabadságra ment. Rácz részvétét nyilvánítja ki osztálytársuk, GAZSI halála miatt, mire néma csend üli meg a termet. Szóba kerül a már korábban megszervezett osztálykirándulás, melyre többen nem akarnak elmenni a tragédia miatt. Végül nyolcan, Gazsi legközelebbi barátai vállalják a hegyi kirándulás „száműzetését”.... "

Vészits Andrea, Rózsa János


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése